Jak ušetřit na energiích v domácnosti

Home Aktuality Jak ušetřit na energiích v domácnosti

S narůstajícími cenami energií je stále důležitější najít způsoby, jak snížit náklady na energie v rodinné domácnosti. Existuje mnoho způsobů, jak ušetřit na účtech za energie, z nichž některé jsou jednoduché a mohou být aplikovány téměř okamžitě, zatímco jiné vyžadují určitou investici do zařízení a úprav v domácnosti.

Chytrá domácnost může být skvělým nástrojem pro úsporu energie a snížení vašich účtů za energie. Jedním z nejúčinnějších způsobů je automatizace světel a topení v domě. Chytrý systém může detekovat, když nikdo není doma, a vypnout nebo snížit topení nebo klimatizaci. Stejně tak může automaticky vypnout světla v místnostech, které nejsou využívány. 

Úspora energie vytápění

Jednoduchým způsobem, jak snížit náklady na vytápění, je snížení teploty v domě o několik stupňů. Může to být nepatrný rozdíl, ale výrazně se projeví na účtech za energie. Také pravidelné údržba topení a čištění kotlů zlepší efektivitu topení a sníží spotřebu energie. Pokud uvažujete o novém topení, zvažte nainstalování moderního a energeticky úsporného zdroje, jako jsou tepelná čerpadla nebo solární panely.

Úspora energie osvětlení

Vyměňte staré žárovky za energeticky úsporné LED žárovky, které mají výrazně delší životnost a spotřebují mnohem méně energie. Důležité je také nezapomínat vypínat světla, pokud nejsou potřeba. Absolutní kontrolu nad světly můžete získat i díky chytrým vypínačům a systémům chytrého osvětlení, které máte pod kontrolou v rámci vašeho mobilního telefonu a můžete tak jednoduše ovládat světla i na dálku. Díky těmto systémům už se Vám nikdy nestane, že byste odjeli na dovolenou a nechali celý týden doma svítit!

Úspora energie spotřebičů

Moderní domácí spotřebiče jsou navrženy tak, aby byly co nejefektivnější a aby spotřebovávaly co nejméně energie. Pokud však používáte starší spotřebiče, může to být jeden z faktorů, proč vaše účty za energie jsou vysoké. Vyměňte starší spotřebiče za nové, energeticky úspornější a nezapomínejte je vypínat, pokud je nepoužíváte. K tomu vám dokáže pomoci systém chytré elektroinstalace, který monitoruje spotřebu u jednotlivých zásuvek, kontroluje jejich aktivitu a lze je na dálku jednoduše vypínat dle potřeby a libosti v reálném čase.

Úspora energie vody

Jestliže kape váš vodovodní kohoutek v umyvadle nebo na sprše, může to být ztráta několika desítek litrů vody denně. Je tedy důležité co nejdříve kohoutek opravit. Je vhodné si pořídit úspornou sprchovou hlavici, která sníží spotřebu vody o více než polovinu.  Pokud chcete ušetřit na vodě i energii, využívejte pračku pouze s plnou nádobou. Dále je vhodným nástrojem shromažďování dešťové vody, což je v aktuální době dotováno státem, dále efektivní využití vody a umístění koupelen a kuchyní v prostoru tak, aby nedocházelo ke ztrátě tepla mezi zdrojem vytápění a vodovodní baterií ve Vašem domově.

Pokud hledáte spolehlivou a profesionální firmu rádi s Vámi projdeme Vaše otázky nebo projekty na online či osobní schůzce. Napište nám na info@smart-module.cz